Kinesio-tape Kinesio-tape
A teljesítmény- és tömegsport fejlődésével együtt vált a sérülés megelőzésére és kezelésére használt bandázsolás ismertté és kedveltté.
Dévény-módszer Dévény-módszer
A Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer (DSGM) megalkotója Dévény Anna gyógytornász, aki több mint 30 éve folytatja gyógyító tevékenységét.
Aktuális
Kezdőoldal » Aktuális » A szétnyílt hasizom problémája

A szétnyílt hasizom problémája

2017.03.03.

Nagy Lilla gyógytornász kolléganőnk cikke egy gyakori problémáról és a lehetséges megoldásról

Várandósságból visszamaradt, feltűnően előredomborodó hasad van?

Ha a fent említett esetet tapasztalod, nagy valószínűséggel az egyenes hasizmok rostjainak szétnyílásával (rectus diastasissal) állsz szemben. A két izomköteg között elhelyezkedő hártyás terület (linea alba) megnyúlása miatt az izomrostok távolodnak egymástól, szétcsúsznak, gyengébbek lesznek, működésük így nehezebb.
Kialakulásának hátterében több tényező is állhat, elsőként említve a túlsúlyt. A „fő gonosz” a zsigeri szervek közé halmozódó zsírszövet, mely előredomborítja a hasfalat, túlnyújtja a hasizmokat. A nehéz tárgyak gyakori emelése (nehéz fizikai munkát végzők), genetikailag öröklődő kötőszöveti lazaság, a helytelen testtartás is mind hozzásegít a probléma kialakulásához. Leggyakrabban a várandós kismamák körében fordul elő, de az előbbiekből kiindulva látható, hogy férfiakat is érint a probléma. Gyakoribb azon kismamák körében, akik keskeny medencével rendelkeznek, továbbá ikerterhességnél, vagy nagy súlyú magzat esetében.
A várandósság alatt a szervezetnek rövid idő alatt kell alkalmazkodnia a magzat növekedéséhez, melyet elsősorban a hasizmok rostjainak lazításával ér el. Ezt elsősorban az ún. relaxin hormon felszaporodása teszi lehetővé. Ez a folyamat fiziológiásnak tekinthető mindaddig, míg az egyenes hasizmok egymáshoz viszonyított helyzete nem haladja meg a 2 ujjnyi távolságot. Jellemzően a terhesség utolsó harmadában alakul ki és a szülést követő időszakban válik látványossá.

Vizsgálata:

 1. Háton fekvő helyzetben térdek hajlítva, talpak a szőnyegen.

 2. Egyik kéz ujjainak hegyét a köldök magasságában ráhelyezzük a hasunkra.

 3. Fejünket, vállunkat lassan megemeljük a talajról. Ujjhegyeink segítségével kis nyomást gyakorolva a hasra figyeljük meg a hasizmok szétválásának nagyságát (2 ujjnyi szélesség normál esetet jelent).

 4. Amennyiben nem érezzük, még jobban emelkedjünk fel törzsünkkel, vagy nagyobb nyomást gyakoroljunk a hasra.Miért baj, ha 2 ujjnyinál nagyobb a rés?

Ez az ártalmatlannak tűnő jelenség nem csak esztétikailag jelent problémát, de egyéb következményei is ismertek. Mivel törzsünk elülső támasztó rendszerét a hasizmok képezik, ezek nem megfelelő működése és gyengesége miatt rossz lesz a tartásod, fáj a derék és a hát. A hasi szervek előre nyomódásával pedig sérv is kialakulhat.

Ebben ad neked segítséget a gyógytornász:

 • a helyes testtartás, -ülés, -állás kialakítása
 • a helyes emelés, ágyból felülés, hajolás, guggolás megtanulása

 • az egyenes- és haránt hasizmok, kismedencei izmok, hátizmok helyesen végzett, és fokozatosan felépített erősítése

 • a kinezio tape segítséget nyújt a gyakorlás kezdetén, melyet a hasizmokra helyezünk fel megfelelő húzáserősséggel és ragasztási iránnyal, így segít tónusban tartani az adott izmot.

 • a kinezio tape támogatja a hasizmok működését a terhesség alatt is.Ezeket kerüld:

 • cipekedés, már meglévő gyermek, nehéz tárgyak emelése

 • rosszul végzett hasizom gyakorlatok, pl. háton fekvésből felülés a levegő visszatartásával, préseléssel vagy homorított derékkal megtartott plank rontják az állapotot

Ezeket betartva jó eséllyel előzhető meg a diastasis kialakulása. Amennyiben kórós eltérést tapasztal, érdemes szakemberhez fordulni a hatékony és egyénre szabott kezelés érdekében!

Íme pár alapgyakorlat:

A gyakorlatokat naponta többször, 8-12 ismétlésszámmal végezzük. A megfelelő fejlődés és hatékonyság érdekében csak akkor válts nehezebb gyakorlatokra, ha az alapgyakorlatok már pontosan és könnyen végzed!

 • Háton fekvő helyzetben helyezkedjünk el úgy, hogy kezeinket hasunkra helyezzük, lábainkat pedig talpra húzzuk.

 • Orron át vegyünk kezeink alá egy mély levegőt, majd engedjük ki szájon át a teljes mennyiséget.

 • Háton fekvő helyzetben helyezkedjünk el úgy, hogy karjainkat törzsünk mellé helyezzük, lábainkat pedig talpra húzzuk.

 • Köldökünket próbáljuk behúzni, közelíteni a talaj felé- majd engedjük el és lazítsunk.

 • Háton fekvő helyzet, karok a törzs mellett, lábak talpra húzva.

 • Derekunkat próbáljuk leszorítani a talajra, majd engedjük vissza és lazítsunk.

 • Háton fekvő helyzet, lábak talpra húzva, két kezünket combunkra helyezzük.

 • Orron át mély levegőt veszünk. Ezt követően szájon át kiengedjük a levegőt, miközben csúsztatjuk kezeinket a térdeink felé és megemeljük fejünket-vállainkat. Figyeljünk rá, hogy a gyakorlat végrehajtása közben oldal irányba lehetőleg ne térjünk ki.

Ha további segítségre van szükséged, vagy kérdésed merül fel, keress minket!


Nagy Lilla

gyógytornász

Dévai Fizioterápia

Lap tetejére