Kinesio-tape Kinesio-tape
A teljesítmény- és tömegsport fejlődésével együtt vált a sérülés megelőzésére és kezelésére használt bandázsolás ismertté és kedveltté.
Dévény-módszer Dévény-módszer
A Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer (DSGM) megalkotója Dévény Anna gyógytornász, aki több mint 30 éve folytatja gyógyító tevékenységét.
Aktuális
Kezdőoldal » Aktuális » Gerincferdülés kezelése Schroth-terápiával

Gerincferdülés kezelése Schroth-terápiával

2017.04.24.

Az iskolában félévente történik gerincferdülés (scoliosis) szűrés

Gerincferdülés kezelése Schroth- terápiával

Az iskolában félévente történik gerincferdülés (scoliosis) szűrés, melyet az iskolaorvos és a védőnő végez. Amikor kiderül hogy a gyermeknél gerincferdülés látható, a szülők aggodalma érthető, hiszen általában kevésbé tájékozottak e témában. A scoliosis kialakulása ismeretlen eredetű, mozgékony, sportoló, jó izomzatú gyermekeknél is megjelenhet ez a probléma. Nincs két egyforma gerincferdüléses ember, ezért kezelésekor csakis az egyéni terápia jöhet szóba. Minél korábban fedezik fel ezt az állapotot, és megkezdődik a célzott aktív korrekciós gyógytorna, annál nagyobb esélyünk van javulást elérni!

 

 

Sok esetben a szülőknek azért sem tűnnek föl az árulkodó jelek, mert erre az életkorra jellemzően a gyerekek (serdülőkor 10-18 év) szégyenlőssé válnak, nem öltöznek-vetkőznek előttük, vagy általában hanyag a tartásuk.

Amiket érdemes megnézni gyermeküknél:

- a két váll, illetve a medence ívei egyvonalban vannak- e

- miután lehajolt a gyermek, hátulról nézve látunk- e kiemelkedést a háti részen (bordapúp) valamint a deréknál ( izompúp)

A gerinc kóros görbületei, a bordapúp, a mellkas és a medence aszimmetriái a Schroth- tornával eredményesen kezelhetők. Jelenleg az általam kezelt gyerekek  9 és 16 év közöttiek, fiúk-lányok vegyesen. Voltak akik már röntgen felvétellel a kezükben érkeztek az első alkalommal, ezzel nagyban megkönnyítve a munkám. Ahhoz  hogy ezt a terápiát el tudjuk kezdeni, tudni kell hogy a gerinc melyik részét érinti és hány fokos a görbület/görbületek. A kezelés szempontjából az is fontos, hogy melyik szakaszban jár a csontosodás, ami szintén egy jól elkészült röntgenből látható.

A Schroth- torna lényegesen eltér a többi hagyományos fizioterápiás eljárástól, mivel három dimenzióban (3 síkban) korrigál. Nem csak az oldalirányú görbületet kezeli (két dimenzió), hanem a csigolyák elcsavarodása következtében kialakuló bordapúpot is korrigálja (három dimenzió). A három síkban egyszerre, maximális korrekcióval kell dolgozni. A Schroth- terápia során a légzés is kiemelten fontos szerepet játszik. Gerincferdülésnél a görbület oldalán, a háti részen látható a bordapúp, ahol is a bordák szöglete megnő, így ez a terület erőteljesebben szellőzik át a légzés során, ezzel fokozva a deformitást. A terápia során alkalmazott forgató légzéssel az a célunk, hogy a mellkasi kiemelkedéseket csökkentsük, a behúzódásokat pedig kiemeljük, megtartva ezeken keresztül a mellkas mobilitását és a tüdőszövet optimális rugalmasságát.

 

 

A gyakorlatokat különböző testhelyzetekben (háton fekve, hason fekve,ülve) eszközökkel végezzük. Minden gyakorlat gond nélkül kivitelezhető, mert olyan eszközöket használunk, melyek otthon is megtalálhatóak (pl.: labdák, bútorok, párnák, seprűnyél). Ez a módszer mindenki számára hasznos erősítés szempontjából, az aszimmetrikus gyakorlatok viszont csak a gerincferdüléses betegeknél indokoltak.

 

 

Németországban szanatóriumi keretek között zajlik a kezelés, 2-3 hétig napi szinten történik a korrigáló gyakorlatok betanítása. Ezt követően heti egyszer gyógytornász felügyelete mellett, a többi napon pedig otthon önállóan kell tornázni. Ha a gyakorlatok már jól mennek, vagy állapotjavulás tapasztalható, egyre ritkábban szükséges a gyógytornásszal végzett torna, de három havonta mindig ajánlott egy kontroll.

A gerincferdülés kezelése hosszú távú terápiát és nagy kitartást igényel.

A mindennapi otthoni gyakorlás pedig kulcsfontosságú a gyógytorna kezelések mellett!

 

Molnár Petra

gyógytornászLap tetejére