Kinesio-tape Kinesio-tape
A teljesítmény- és tömegsport fejlődésével együtt vált a sérülés megelőzésére és kezelésére használt bandázsolás ismertté és kedveltté.
Dévény-módszer Dévény-módszer
A Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer (DSGM) megalkotója Dévény Anna gyógytornász, aki több mint 30 éve folytatja gyógyító tevékenységét.

Csecsemőkor

 

Csecsemők, gyermekek, felnőtté válás

Csecsemőknél a korai kezelés jelentősége az agy érési folyamataiban rejlik. Fontos a minél korábbi életkorban megkezdett kezelés, mert a forgás, kúszás, mászás elemei optimálisan időben egymást követően jelennek meg, e mozgások elemei egymásra épülnek.  Nem szerencsés egy-egy mozgássor kimaradása, mert így az azt követő magasabb szintű mozgás gyakran gyengébb mozgáskoordinációval, a normáltól eltérő végtaghasználattal valósul meg. A rosszul rögzült mozdulatok továbbá a későbbi életkorokban már nehezen korrigálhatók. Fontos hogy a kisbaba az életkorának megfelelő mozdulatsorokat, testhelyzeteket, kézhasználatot szabadon gyakorolhassa.


A tartási eltéréseket, későn induló mozgásokat az inak, izmok általános, vagy helyi tónuseltérése kíséri. Ennek súlyossági foka és oka, megjelenése számtalan lehet pl.: anyaméhen belüli tartási eltérés, születéskori oxigénhiányos állapot következményei.
Központi  idegrendszeri sérülés esetén (pl. agyvérzés, agyi bénulás) a diagnosztizálást követően minél hamarabb, lehetőleg 5 hónapos kor előtt megkezdett kezelés hatására hamarabb aktivizálódnak az ép agyterületek, hogy átvegyék a sérült részek funkcióit.  Ennek eredményeként normalizálódik az izomtónus, a fennálló kóros reflexek leépülnek, új mozgáselemek jelennek meg. A speciális manuális technikával az izmokat képessé tesszük élettani funkcióikra.  A fejlesztő módszerek csak a meglévő mozgásokat javítják, a hiányzókat nem indítják be.


Perifériás idegsérülés esetén (pl. szülési felkarbénulás) a rongálódott idegszál által beidegzett izmok rövid időn belül petyhüdté válnak, az izomsejtek sorvadása, zsugorodása tapasztalható, az érintett végtag kóros tartása alakul ki. Petyhüdt izombénulás esetén a sérült idegszál folyamatos ingeradás hatására regenerációra (reinnervációra) képes, ami hosszú folyamat ugyan, de a speciális manuális technikával végzett kezelés hatására az izom ereje és tömege növekszik.

Szopási nehézség esetén a mimikai- és rágóizmok, a nyelvcsont alatti izmok kezelése szükséges. Szájüregen belül tapintva gyakran tapasztalható az ajkakat az állkapocshoz rögzítő kötőszövetes lemezek túlzott megvastagodása. Ezek a szájüreg öblösségét szűkítik, nehezítve a táplálkozást és a beszédhangok képzését, valamint szegényes mimikát eredményeznek.


Ajak, fogmeder és szájpad hasadék korrekció után az arc, szájüreg kötőszövetes elemeinek kezelése szépen gyógyuló heget, aktívan működő mimikai izmokat eredményez, ami elengedhetetlen a jól artikulált beszédhez, a táplálkozáshoz és a kifejező arcjátékhoz.


Ortopédiai problémák (dongaláb, csípőficam, ízületeket, csontokat érintő rendellenesség, ferde nyaktartás, nyitott gerinc, stb.) esetén az adott diagnózisnak megfelelően alkalmazzuk a kezelést.

 


Az alábbi esetekben javasolt a Dévény-kezelés csecsemőkorban:

  • a kisbaba nehezen szopik
  • a fej emelés nehézsége vagy hiánya tapasztalható
  • ferde nyaktartás és/vagy a törzs egy irányba elhajlása látható
  • túl laza (– nagy terpeszben a térdek), vagy túl feszes (nehezen emelhető kar, láb) az izomtónus
  • mozgásfejlődésében lemaradás tapasztalható
  • testtartásában, mozgásában eltérés, aszimmetria látható
  • 3 hónapos kor után is ökölben a kéz
  • ideggyógyászati, vagy ortopédiai diagnózis esetén

 

Csecsemőknél a korai kezelés jelentősége az agy érési folyamataiban rejlik. Fontos a minél korábbi életkorban megkezdett kezelés, mert a forgás, kúszás, mászás elemei optimálisan időben egymást követően jelennek meg, e mozgások elemei egymásra épülnek.  Nem szerencsés egy-egy mozgássor kimaradása, mert így az azt követő magasabb szintű mozgás gyakran gyengébb mozgáskoordinációval, a normáltól eltérő végtaghasználattal valósul meg. A rosszul rögzült mozdulatok továbbá a későbbi életkorokban már nehezen korrigálhatók. Fontos, hogy a kisbaba az életkorának megfelelő mozdulatsorokat, testhelyzeteket, kézhasználatot szabadon gyakorolhassa.