Kinesio-tape Kinesio-tape
A teljesítmény- és tömegsport fejlődésével együtt vált a sérülés megelőzésére és kezelésére használt bandázsolás ismertté és kedveltté.
Dévény-módszer Dévény-módszer
A Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer (DSGM) megalkotója Dévény Anna gyógytornász, aki több mint 30 éve folytatja gyógyító tevékenységét.

Műtét után

 

A csontot, ízületet, izmokat érintő korrekciós, protetizáló (ízületi protézisek beültetése), vagy baleseti műtétek, végtag amputáció után minél hamarabb javasolt az egyéni gyógytorna megkezdése az eredményes felépülés érdekében.

 

Néhány példa a korrekciós beavatkozásokra:

  • vállficamot követően az ízületi tok szűkítése
  • végtaghossz korrekciós műtétek (pl.: combnyaktörést követően)
  • izom, ín áthelyező, hosszkorrigáló műtétek
  • több egymást követő korrekciós műtét (pl.: baleset után)

A kórházban az általános állapottól függően már a műtét utáni első napon megkezdődik a kíméletes torna, a mobilizáció. Megtanítja a gyógytornász az ágyban való helyes elfordulást, felülést, felállást és a helyváltoztatás lépéseit segédeszközzel (kerekesszék, járókeret, könyökmankó, bot, stb.) vagy anélkül.

 

 

Belgyógyászati műtét után is javasolt a gyógytorna?


Nemcsak mozgásszervi, hanem belgyógyászati műtétek (pl.: tüdő, szív) is érintik a vállöv, a has és a hát izmait.

 

Sok műtéti beavatkozáshoz elkerülhetetlen a szegycsont, a kulcscsont, vagy a bordák, hasizmok, hasfal vagy a hátizmok átvágása, melyek után akár hónapokig érezhető helyi vagy kisugárzó fájdalom a nyak-, és vállövi izmok, a bordaközi izmok, a has-, és a hátizmokban. A fájdalmat kiváltó mozdulat teljes mellőzése „robotszerű” mozdulatsorokat eredményez. A túlzott kímélés izomzsugorodáshoz vezet, ami mozgásbeszűkülést és további fájdalmat eredményez. Ördögi kör!